zondag 26 januari 2014

Wat is een TIA ?

Er zijn veel tegenstrijdigheden op het internet over wat een TIA is, een beroerte of een hersenbloeding.


Hier staat wat een TIA is.

Van de site

 
 
TIA

Een TIA staat voor transient ischaemic attack: vrij vertaald betekent dat een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. Een TIA kan een voorbode zijn van een naderende beroerte. Dankzij de waarschuwende TIA is het mogelijk iets te doen aan de oorzaak en zo te proberen erger te voorkomen.
 

Bij een TIA is de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk verstoord. Daardoor krijgen de hersenen tijdelijk minder zuurstof en dat veroorzaakt de uitval van bepaalde lichaamsfuncties (symptomen). Bij een TIA zijn die symptomen binnen enkele uren verdwenen. Als dat niet het geval is, dan is er sprake van een beroerte. Een TIA kan een voorbode van een beroerte zijn.
Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct en bij de resterende 20% om een hersenbloeding. Een TIA is dan een voorbode van een herseninfarct. Toch is er ook sprake van een hoger risico op een hersenbloeding, omdat het bij een TIA om een vaataandoening gaat.

Lees verder op de website


Bron: https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/tia


Noot: van mijzelf


In de volksmond wordt vaak van een beroerte gesproken bij een beroerte en een hersenbloeding.
Mijn moeder heeft alle 3 gehad.
In 1988 een dubbele hersenbloeding als gevolg van een aneurysma.

Meerdere TIA's de afgelopen jaren en 1x (?) een beroerte.

Bij een hersenbloeding dan knapt een ader waardoor het bloed eruit loopt.
Hierbij overlijden de meeste mensen.

Bij een beroerte is er een bloedprop die vast komt te zitten. Hierbij overleven de meesten echter hebben veel restverschijnselen die ernstiger kunnen zijn.

Bij een TIA zijn de restverschijnselen binnen 24 uur verdwenen. Bij mijn moeder duurt het vaak langer. 1 keer zelfs maanden, toen bleek achteraf toen we weer eens op de spoedpoli kwamen dat het toch een beroerte is geweest.
Wat wij ook al zeiden.

Maar de huisarts (andere huisarts in de praktijk) heeft het weer eens niet goed ingeschat.

Deze arts willen wij ook niet meer bij mijn moeder hebben als er wat is bellen we gelijk de ambulance.

Volgens de officiele website:


Beroerte

 
Beroerte wordt ook wel CVA (cerebro vasculair accident) en attaque genoemd. Bij een beroerte gaat iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. Een beroerte kan een hersenbloeding of een herseninfarct betreffen. Een TIA lijkt op een beroerte.
 

Het herseninfarct komt het meeste voor. Vanwege een dichtgeslibde ader (trombose) of een bloedstolsel dat een hersenslagader verstopt (embolie), krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed waardoor het hersenweefsel afsterft.
 

Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo'n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. Een voorbeeld is het knappen van een aneurysma (uitstulping in wand van een hersenslagader). Een hersenbloeding kan zich bevinden in het hersenweefsel (intracerebrale bloeding), maar soms ook tussen de hersenvliezen (subarachnoïdale bloeding of SAB). Bron: https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/beroerte


Kaylah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten